Ο σπουδαίος γαλλόφωνος
Βέλγος συγγραφέας
Ζορζ Σιμενόν
(1903-1989).
|
Η είδηση «έσκασε» στα δημοσιογραφικά γραφεία της γερμανόφωνης Ευρώπης σαν βόμβα κρότου λάμψης: έπειτα από 40 χρόνια, ο ελβετικός εκδοτικός οίκος Diogenes, με έδρα τη Ζυρίχη, χάνει τα δικαιώματα στο σύνολο του έργου του Ζορζ Σιμενόν. Ο γιος του (ένα από τα τέσσερα παιδιά του από δύο διαφορετικούς γάμους), Ζορζ Σιμενόν, σε συμφωνία με το λογοτεχνικό πρακτορείο Peters, Frazer & Dunlop, παραχώρησε τα δικαιώματα στον νεότευκτο εκδοτικό οίκο Kampa, που ίδρυσε το πρώην στέλεχος των ελβετικών εκδόσεων Daniel Kampa και στενός συνεργάτης του Ελβετού εκδότη Daniel Keel. Ο Kampa διετέλεσε επιτελικό στέλεχος των εκδόσεων και επιμελήθηκε επί σειράν ετών τις επανεκδόσεις των έργων του σημαντικού Βέλγου συγγραφέα, σε στενή συνεργασία με τον υιό Σιμενόν.
Για το γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Diogenes ήταν συνυφασμένες με τα βιβλία τσέπης του Σιμενόν και συνώνυμες της κλασικής και σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, αφού στη Ζυρίχη συστεγάζονταν όλα τα μεγάλα ονόματα του είδους, από τον Τσάντλερ και τον Χάμετ μέχρι τον Αμπλερ και τη Χάισμιθ. Στον Diogenes, όπου με την προσωπική μεσολάβηση του Φεντερίκο Φελίνι παραχωρήθηκαν από τον Σιμενόν τα δικαιώματα έκδοσης, εκδόθηκαν 220 τίτλοι και πουλήθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια βιβλία, ενώ πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησαν σε επανέκδοση και με νέες μεταφράσεις τα 75 βιβλία με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μεγκρέ. Οσο κι αν η είδηση εξέπληξε το εκδοτικό τοπίο και το ανυποψίαστο αναγνωστικό κοινό, όπως κάθε διαμάχη, έχει και τη δική της «προϊστορία», αφού, σύμφωνα με το άρθρο του Roman Bucheli στη Neue Zürcher Zeitung (17/8/2017), οι σχέσεις του Σιμενόν με τον Ελβετό εκδότη δεν ήταν πάντα αγαστές και κάποια σχόλια του συγγραφέα προς τον εκδότη στην αρχή της συνεργασίας τους διόλου κολακευτικά, ενώ τον τελευταίο καιρό είχαν κυκλοφορήσει σχετικές φήμες για επικείμενη «μετακόμιση» σε άλλον εκδότη.
Η πρόκληση για τον νέο θεματοφύλακα του πολυσχιδούς και ογκώδους έργου του Ζορζ Σιμενόν έγκειται όχι μόνο στο βάρος της εκδοτικής κληρονομιάς, αλλά και στο γεγονός ότι παράλληλα με την έγκαιρη δραστηριοποίηση του νεοσύστατου εκδοτικού οίκου θα πρέπει μέχρι το 2019 (30 χρόνια μετά τον θάνατο του Σιμενόν) να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τα 75 «βιβλία του Μεγκρέ».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου