Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ψάχνουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτά που διαβάζουν. Αυτό ακριβώς είναι που δίνει σε μια ιστορία μεγαλύτερο ενδιαφέρον· ο αναγνώστης ενσυναισθάνεται τον ήρωα της ιστορίας, τα διλήμματά του, τους προβληματισμούς του. Ειδικότερα στα μυθιστορήματα και στις ρομαντικές ιστορίες· ίσως γιατί σε αυτά η έμφαση δίνεται περισσότερο στο ψυχισμό του κάθε πρωταγωνιστή της ιστορίας και τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του. Αυτό είναι που μας δίνει τον χώρο για να τον γνωρίσουμε βαθύτερα και να ταυτιστούμε μαζί του.
Να προβληματιστούμε για αυτόν, να μπούμε στη θέση του και να σκεφτούμε την κατάστασή του μέσα από τις δικές μας αξίες. Ή να έρθει στην επίγνωση μας μια ξεχασμένη μνήμη μας και να κάνουμε μια σύνδεση εκεί. Μεταξύ της δικιάς μας εμπειρίας και αυτής του ήρωα του βιβλίου. Όλο αυτό μας βοηθά στο να γνωρίσουμε περισσότερο τον ίδιο μας τον εαυτό. Τα δικά μας θέλω και τις ανομολόγητες επιθυμίες.
Όταν μπαίνουμε βαθιά στην ιστορία που διαβάζουμε, σχεδόν υπνωτιζόμαστε. Η όλη διαδικασία της ανάγνωσης μπορεί να γίνει βαθιά διαλογιστική σε βαθμό που παύουμε να έχουμε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Παίρνοντας αυτήν την απόσταση σε γνωστικό επίπεδο, ηρεμούμε, οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν και οι μύες σταδιακά χαλαρώνουν φέρνοντας σε ισορροπία σώμα, νου και πνεύμα.
Το 2009, μια έρευνα του πανεπιστημίου του Sussex της Μεγάλης Βρετανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα του άγχους μέχρι και 68%. Περισσότερο από ότι το να ακούσει κάποιος μουσική, ή να κάνει έναν περίπατο· αρκούσαν μόλις έξι λεπτά συγκέντρωσης στην πλοκή της ιστορίας, για να φτάσει το σώμα σε σταδιακή χαλάρωση. Άλλα αποτελέσματα που προέκυψαν από online έρευνα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας οδήγησαν στο πόρισμα ότι το διάβασμα βιβλίων, όχι μόνο μας κάνει πιο έξυπνους αλλά δυναμώνει και τη μνήμη μας που τείνει να γίνεται πιο αδύναμη με την πάροδο των ετών.
Ο Mortimer Adler (1902-2001) – αμερικανός φιλόσοφος και συγγραφέας του «Πώς να διαβάζετε ένα βιβλίο» υποστήριξε: «Ένα καλό βιβλίο μπορεί να σου διδάξει τον κόσμο και τον εαυτό σου. Μαθαίνεις πολύ περισσότερα από το να διαβάζεις απλά· μαθαίνεις περισσότερα για τη ζωή. Γίνεσαι πιο σοφός. Όχι απλά γνώστης – βιβλία που δεν προσφέρουν τίποτα παρά πληροφορίες μπορούν να παράξουν αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά σοφότερος, με την έννοια ότι γίνεσαι πιο βαθιά συνειδητός των μεγάλων και των μακρόχρονων αξιών της ανθρώπινης εμπειρίας».
Ένα βιβλίο μάς ταξιδεύει. Το μυστικό είναι να διαλέξουμε προσεκτικά το μέρος που θέλουμε να ταξιδέψουμε. Η επιλογή του βιβλίου που θα αγοράσουμε, είναι πολύ σημαντική. Το θέμα του χρειάζεται να είναι κάτι που μας ξεκουράζει, ένα θέμα που μας ενδιαφέρει, που θα μας είναι ευχάριστο. Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολο το να χαθούμε μέσα του. Να ξεχάσουμε για λίγο όλα τα υπόλοιπα που μας απασχολούν· να ξεκουραστούμε ψυχικά και συναισθηματικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε με διαύγεια ότι καινούριο θα φέρει η κάθε ημέρα μας.
Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc
Ψυχοθεραπεύτρια
Καλαμάτα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου