Τα 10 πιο όμορφα λουλούδια στον κόσμο

Τα λουλούδια είναι πανέμορφα έτσι κι αλλιώς. Δύσκολα θα βρεις ένα λουλούδι που θα το χαρακτηρίσεις άσχημο. Τα λουλούδια είναι η ζωγραφιά και η τέλεια πινελιά της φύσης.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει παντού, κάποια λουλούδια είναι πιο όμορφα από τα άλλα . και τα παρακάτω είναι τα 10 πιο όμορφα λουλούδια στον κόσμο, σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου.

Ντάλια 
Η Ντάλια βρίσκεται κυρίως στην Αμερική, σε χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία. Είναι θαμνώδες φυτό και πήρε το όνομά της από τον βοτανολόγο Άντερς Νταλ. Υπάρχουν περίπου 30 είδη και είναι το εθνικό φυτό του Μεξικού. Η ντάλια (Dahlia) είναι γένος ανθοφόρων θαμνοειδών φυτών περιλαμβάνει περίπου τριάντα είδη και ανθίζει κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αποτελεί το εθνικό λουλούδι για το Μεξικό. Οι Αζτέκοι καλλιεργούσαν τις ντάλιες για τροφή, τελετές και διακόσμηση. Το 1872 ένα κουτί με ρίζες ντάλιας εστάλη από το Μεξικό στην Ολλανδία. Από αυτές επέζησε μόνον ένα φυτό, από το οποίο παρήχθησαν κόκκινα λουλούδια με μυτερά πέταλα Ντάλια του Χουάρες (Dahlia juarezii). Από αυτά προήλθαν τα σημερινά υβρίδια ντάλιας.


Δικέντρα η «Ματωμένη καρδια»
Έχουν πάρει το όνομά τους από το σχήμα τους. Είναι παραμυθένια και συναντώνται πολύ συχνά σε σκιερούς κήπους από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Η δικέντρα είναι βολβώδες φυτό και φυτεύεται την ανοιξη. Ειναι μια πόα που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 0,50 εκ. 
Τον Απρίλιο θα απολαύσετε τα εντυπωσιακά της άνθη, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τέλος καλοκαιριού. Είναι καρδούλα και κυλάει μια σταγόνα αίμα.....έτσι ονομάζεται και ματωμένη καρδιά. Θα την βρείτε σε ροζ και λευκό! Εγώ την έχω σε ροζ στον κήπο μου και ταιριάζει τέλεια και με τα υπόλοιπα φυτά. Ιδανικό για γλάστρα αλλά και παρτέρι, για βραχόκηπους αλλά και για παραθαλάσσιες περιοχές! Θέλει αρκετό νεράκι ,ειδικά το καλοκαίρι. Μην το αφήνετε απότιστο γιατί θα είναι δύσκολο να το επαναφέρετε! Αγαπά τον ήλιο και τις ημισκιερές θέσεις. Λίπανση μία φορά. Μετά το τέλος της ανθοφορίας το φυτό χάνεται και επανέρχεται την επόμενη άνοιξη! Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση το φθινόπωρο...χμ δεν είναι και τόσο εύκολη, όπως σε άλλα φυτά! Θα βρείτε εύκολα την δικέντρα στην  αγορά είτε τους βολβούς της να τους φυτέψτε εσείς είτε έτοιμη σε γλάστρα. Οι τιμές της ποικίλουν ανάλογα με την προτίμηση σας! Είναι αρκετά προσιτή η τιμή της!

Άνθος Κερασιάς
Όταν η άνοιξη έρχεται στην Ιαπωνία, το χρώμα από τα άνθη της κερασιάς κατακλύζει την φύση. Πολλά φεστιβάλ τα χρησιμοποιούν για να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης. Τα βρίσκουμε κυρίως στην Ασία αλλά και στην βόρειο Αμερική. Sakura (ιαπωνικά) ονομάζεται στην Ιαπωνία το άνθος αρκετών δέντρων του γένους Prunus, συγκεκριμένα της ιαπωνικής κερασιάς Prunus serrulata.
Η sakura ανθίζει κυρίως στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, σε χώρες όπως Ιαπωνία, Ταϊβάν, Κορέα, Δυτική Σιβηρία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. Μαζί με το χρυσάνθεμο, η sakura θεωρείται το εθνικό άνθος της Ιαπωνίας.
Πολλές από τις ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί για διακοσμητική χρήση, δεν παράγουν καρπό. Γενικότερα, τα βρώσιμα άνθη κερασιάς προέρχονται από καλλιεργητικές ποικιλίες που σχετίζονται με το γένος prunus avium και prunus cerasus


Τουλίπα
Το εθνικό φυτό της Ολλανδίας, που πρώτη φορά καλλιεργήθηκε στο Ιράν, είναι πασίγνωστο και πανέμορφο. Πάντως λόγω των αποικιών η καλλιέργειά του έχει φτάσει μέχρι και την Νότια Αφρική. Η τουλίπα είναι αγγειόσπερμο, μονοκοτυλήδονο φυτό το οποίο ανήκει στην τάξη Λειριώδη (Liliales) και στην οικογένεια Λειριοειδή (Liliaceae). Υπάρχουν 100 περίπου είδη τουλίπας που είναι όλα πολυετή ποώδη φυτά των περιοχών της Ευρώπης και της δυτικής και κεντρικής Ασίας.
Η τουλίπα καλλιεργείται συστηματικά κυρίως στη βόρεια και δυτική Ευρώπη όπου έφτασε στις αρχές του 16ου αιώνα και αναπτύχθηκαν πάμπολλες ποικιλίες.
Η εισαγωγή ορισμένων μορφών τουλίπας στην Ολλανδία κατά το 17ο αιώνα, οδήγησε σε πραγματική μανία και επανάσταση, καθώς πληρώνονταν μεγάλα χρηματικά ποσά από καλλιεργητές-συλλέκτες για κάποιο βολβό στην αναζήτηση σπανίων χρωμάτων και σχημάτων.


Τριαντάφυλλο
Το πιο ρομαντικό φυτό στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει από την 10αδα. Η μυρωδιά το, το έντονό χρώμα του και η σημασία που το συνοδεύει το έχουν κάνει το πρώτο φυτό που έρχεται στο μυαλό της πλειοψηφίας τον ανθρώπων.  Ξεκίνησε από την Ασία, αλλά πλέον βρίσκεται σε όλον τον κόσμο. Η τριανταφυλλιά είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς.
H τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους. Πολλαπλασιάζεται με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό.

Κάννα
Το Κάννα είναι μια μίξη 19 ειδών λουλουδιού. Πολλοί το ταυτίζουν με τον κρίνο, ωστόσο δεν είναι.. Πιο κοντά βρίσκεται στην οικογένεια λουλουδιών Zingiberales. Είναι φυτό πολυετές  και μπορεί να φτάσει ύψος έως 2 μέτρα (ή και περισσότερο). Τα φύλλα έχουν ωοειδές σχήμα και μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατοστά μήκος (ή και περισσότερο)και έως 20 εκατοστά πλάτος. Είναι ανοικτά πράσινα ,λεπτά και λεία. Στο εμπόριο μπορεί να βρεθούν και ποικιλίες που αναπτύσσονται μόνο μέχρι τα 40-80 εκατοστά ύψος. Τα φύλλα και τα στελέχη των ανθέων βγαίνουν από έναν κεντρικό στέλεχος (όπως στη μπανιά).



Παπαρούνα της Ανατολής
Αν και η παπαρούνα έχει δαιμονοποιηθεί, δεν παύει όμως να είναι ένα πανέμορφο λουλούδι. Η παπαρούνα της Ανατολής, δεν είναι και τόσο ανατολικά, αφού βρίσκεται στην Τουρκία, στα βουνά του Καυκάσου. Πολυετές ποώδες φυτό με μεγάλα άνθη με ζαρωμένα πέταλα στα μέσα της εποχής, τα οποία ακολουθεί άτακτο φύλλωμα. Κόψτε τα άνθη μετά την καρποφορία, εκτός και αν θέλετε να διατηρήσετε τους καλλωπιστικούς καρπούς. Πολλαπλασιασμός με διαίρεση κάθε τρία χρόνια. Σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος και ηλιόλουστες θέσεις. Ύψος 60-90 εκ.



Κρίνος της Κοιλάδας
Ένα ντελικάτο και φινετσάτο λουλούδι, ο κρίνος της κοιλάδας έχει δώσει τροφή σε δεκάδες θρύλους. Ένας αυτούς είναι εκείνος της Παναγίας, της οποίας τα δάκρυα μπροστά στον σταυρό, μετατράπηκαν σε κρίνους της κοιλάδας. Το «Δάκρυ της Παναγιάς» ή αλλιώς «Κρίνο της Κοιλάδας» λοιπόν, είναι το λουλούδι μιγκέ, με το έντονο, ιδιαίτερο, εκλεπτυσμένο άρωμά του και τη λεπτή, φίνα εμφάνισή του . Η λέξη μιγκέ είναι γαλλική (muguet) και οι ολάνθιστες καμπανίτσες του θεωρούνται γούρι και σύμβολο ευτυχίας για τους Γάλλους. Σύμφωνα με ένα μύθο, το αηδόνι δεν κελαηδάει αν πρώτα δεν ανθίσει το μιγκέ. Στη συμβολική γλώσσα των λουλουδιών συμβολίζει την επιστροφή στην ευτυχία. Είναι ανοιξιάτικο, πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό με πλατιά, ωοειδή-λογχοειδή, μαλακά σε υφή φύλλα και λευκά ή pastel ροζ άνθη σε σχήμα καμπανούλας. Στο τέλος του καλοκαιριού παράγει, διαδοχικά, κόκκινους καρπούς. Φτάνει σε ύψος 20cm και διάμετρο 30cm. Αντέχει σε θερμοκρασίες έως 0 βαθμούς Κελσίου. Η σπορά γίνεται το Φθινόπωρο για να επιτύχουμε ανοιξιάτικη άνθιση. Αν κάνουμε τη σπορά την Άνοιξη, θα ανθίσει το καλοκαίρι.  Αγαπά τα πλούσια σε οργανική ουσία, υγρά εδάφη. Για αυτό και η καλλιέργεια του σε γλάστρα θα πρέπει να συνοδεύεται από λιπάνσεις, πρώτα για την ανάπτυξη των υπόγειων ριζών του και κατόπιν για την μακρόχρονη και πλούσια ανθοφορία του. Προτιμά σκιερές ή ημισκιερές θέσεις, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στον ήλιο ικανοποιητικά.


Άσπρο Lotus
Λέγεται αλλιώς το Αιγύπτιο λευκό νερόκρινο καθώς και Τίγρης Lotus. Το βρίσκουμε την νότια Ασία και στην ανατολική Αφρική. Τα φύλλα του και ο τρόπος που ανοίγουν είναι μοναδικά. 





Πλουμέρια
Για πολλούς το πιο όμορφο λουλούδι στον κόσμο. Έχει την πιο γλυκιά μυρωδιά του πλανήτη, με το άρωμα να μην είναι τόσο δυνατό, αλλά τόσο όσο πρέπει για να σε κερδίσει. Δεν θα σταματάτε να το μυρίζετε βασικά. Λέγεται και Ροδίτικο φούλι, Αιγυπτιακό φούλι ή Ινδικό φούλι, είναι γένος ανθοφόρων φυτών στην οικογένεια των Αποκυνίδων H πλουμέρια είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Στη χώρα μας, είναι πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Φυτεύουμε πλουμέρια στην αυλή ή στον κήπο μας για να απολαμβάνουμε σκια, καθώς και το μεθυστικό άρωμα της κάθε φορά που θα περνάμε από δίπλα της. 

Σχόλια